Królik po krakowsku

Składniki:

comber i część zadnia królika,

1 marchew,

1 pietruszka,

1 seler,

1 por,

1 cebula,

50 g masła,

200 ml śmietany,

mąka, sól, pieprz, sok z cytryny.

Zalewa:

750 ml wody,

250 ml octu,

5 ziaren pieprzu,

2 ziarna ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

2 ząbki czosnku,

3 ziarna jałowca.

Przygotowanie:

Z podanych wyżej składników zrobić zalewę, gotując na wolnym ogniu około 5 minut. Przygotowane mięso bejcować 24-36 godzin. Marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę pokroić w talarki. Mięso wyjąć z bejcy, osuszyć ściereczką, obłożyć jarzynami i wstawić na 24 godziny do lodówki. Usunąć warzywa. Przygotowane mięso ułożyć w brytfannie, posmarować masłem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zrumienić. Skropić wodą, dodać jarzyny, piec do miękkości. Mięso wyjąć, do sosu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, zagotować, przetrzeć przez sito oraz doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrojone mięso ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną. 

 

Królik myśliwego

Składniki:

600 g mięsa z królika,

1 cebula,

1 szklanka białego wina,

0,5 szklanki Brandy,

250 g świeżych grzybów,

1 wątróbka z królika,

Sól, pieprz

Marynata:

tymianek,

3 ząbki czosnku,

2-3 łyżki natki z pietruszki

Przygotowanie:

Mięso z królika osuszyć i pokroić. Czosnek i natkę posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem i częścią natki oraz z tymiankiem, odstawić na 1 godzinkę w chłodne miejsce. Następnie oczyścić mięso z czosnku i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do obsmażonego królika dodać ponownie czosnek, pozostałą natkę i pokrojoną cebulę, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać sól, pieprz, pokrojone grzyby, wlać wino i brandy, dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić mieloną wątróbką na 2-3 minuty przed końcem duszenia.

 

Królik pieczony w sosie śmietanowym

Składniki:

1 królik pokrojony,

250 ml śmietany,

1 cebula,

250 ml białego wytrawnego wina,

2 łyżki octu winnego,

800 g masła,

kilka gałązek zielonej pietruszki,

1 łyżeczka mąki,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Królika podzielić na kawałki, włożyć do garnka, polać winem, dodać pokrojoną w plastry cebulę, ocet i marynować przez 6-8 godz. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na maśle, przełożyć do brytfanny i piec 40 minut w temp. 200 stopni. W czasie pieczenia polewać przecedzoną marynatą i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką. Piec jeszcze 10 minut. 

 

Królik po polsku

Składniki:

1 tuszka królicza podzielona na części,

750 ml śmietany,

1 główka czosnku,

majeranek,

kminek,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Królika opłukać i dobrze osuszyć. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem, majerankiem i kminkiem, odstawić na 30 minut. Zalać 0,5 l śmietany i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia dodać resztę śmietany, doprawić do smaku, można zagęścić łyżką mąki. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi z czerwoną kapustą.