Królik po krakowsku Składniki: comber i część zadnia królika, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 cebula, 50 g masła, 200 ml śmietany, mąka, sól, pieprz, sok z cytryny. Zalewa: 750 ml wody, 250 ml octu, 5 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 3 ziarna jałowca. Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zrobić zalewę, gotując na wolnym ogniu około 5 minut. Przygotowane mięso bejcować 24-36 godzin. Marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę pokroić w talarki. Mięso wyjąć z bejcy, osuszyć ściereczką, obłożyć jarzynami i wstawić na 24 godziny do lodówki. Usunąć warzywa. Przygotowane mięso ułożyć w brytfannie, posmarować masłem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zrumienić. Skropić wodą, dodać jarzyny, piec do miękkości. Mięso wyjąć, do sosu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, zagotować, przetrzeć przez sito oraz doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrojone mięso ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną. |
Królik myśliwego Składniki: 600 g mięsa z królika, 1 cebula, 1 szklanka białego wina, 0,5 szklanki Brandy, 250 g świeżych grzybów, 1 wątróbka z królika, Sól, pieprz Marynata: tymianek, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki natki z pietruszki Przygotowanie: Mięso z królika osuszyć i pokroić. Czosnek i natkę posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem i częścią natki oraz z tymiankiem, odstawić na 1 godzinkę w chłodne miejsce. Następnie oczyścić mięso z czosnku i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do obsmażonego królika dodać ponownie czosnek, pozostałą natkę i pokrojoną cebulę, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać sól, pieprz, pokrojone grzyby, wlać wino i brandy, dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić mieloną wątróbką na 2-3 minuty przed końcem duszenia. |
Królik pieczony w sosie śmietanowym Składniki: 1 królik pokrojony, 250 ml śmietany, 1 cebula, 250 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki octu winnego, 800 g masła, kilka gałązek zielonej pietruszki, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz Przygotowanie: Królika podzielić na kawałki, włożyć do garnka, polać winem, dodać pokrojoną w plastry cebulę, ocet i marynować przez 6-8 godz. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na maśle, przełożyć do brytfanny i piec 40 minut w temp. 200 stopni. W czasie pieczenia polewać przecedzoną marynatą i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką. Piec jeszcze 10 minut. |
Królik po polsku Składniki: 1 tuszka królicza podzielona na części, 750 ml śmietany, 1 główka czosnku, majeranek, kminek, sól, pieprz Przygotowanie: Królika opłukać i dobrze osuszyć. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem, majerankiem i kminkiem, odstawić na 30 minut. Zalać 0,5 l śmietany i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia dodać resztę śmietany, doprawić do smaku, można zagęścić łyżką mąki. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi z czerwoną kapustą. |